4 tips til bedre balance på din hest

Opstilling

For at holde rigtigt om tøjlen skal du først tage den imellem lille- og ringfingeren og derefter imellem tommel- og pegefingeren. Du skal have så meget fat, at tøjlen bliver strakt, og du har kontakt til hestens mund, men tøjlen må heller ikke være så stram, at du hiver i hestens mund. Det gør ondt på den. Hold lige langt inde på begge tøjler, så du ikke forvirrer hesten. Hold hænderne lige over sadlen. For at sidde behageligt og samtidig skåne hestens ryg mest muligt er det vigtigt, at du sidder rigtigt. Som huskeregel kan du forestille dig, at der skal være en lige linie fra dit øre gennem din skulder, albue, hofte og ned til din hæl. Der skal være en anden linie fra din albue gennem dit håndled og ned til biddet. Du skal trykke hælene lidt nedad, rette ryggen, skyde brystkassen frem og læne skuldrene tilbage. Slap af i benene og følg hestens rytme. Du får hesten til at gå fremad ved at klemme let med dine schenkler (ben).

Der skal være en lige linie fra din albue gennem dit håndled ned til hestens bid

Der skal være en lige linie fra din albue gennem dit håndled ned til hestens bid

er skal være en lige linie fra din albue gennem dit håndled ned til hestens bid

er skal være en lige linie fra din albue gennem dit håndled ned til hestens bid

Balance-øvelser

For at lave disse øvelser, er det vigtigt, at det er en rolig hest, du rider på. For en sikkerheds skyld kan du få en til at trække hesten, imens du laver øvelserne. Når du har vænnet dig til rytmen, kan du prøve de forskellige øvelser nedenfor. De hjælper dig til at få en god balance og blive mere tryg ved hesten.

1. Let sæde i skridt: her skal du op at stå i let sæde. Rejs dig lidt op i stigbøjlerne, bøj let i benene og læn dig fremad mod hestens nakke samtidig med, du holder fast i hestens man. For at kunne holde balancen skal du bøje godt i knæene og stritte lidt med numsen. Prøv det et par gange. Nu kan du så slippe med den ene hånd og stikke armen ud til siden. Senere kan du prøve med begge arme.

2. Rør hestens ører: mens du står i let sæde, kan du prøve at røre hestens ører. Så skal du læne dig lidt længere frem og stadig holde fast med den ene hånd i hestens man. Nu kan du også se, om hesten trænger til at få renset ører.3292_AMT_02_100_0091

3292_AMT_02_100_0093

3. Rør ved din fod: du skal læne dig ned på f.eks. venstre side af hesten samtidig med, du holder fast i tøjlen med højre hånd. Nu strækker du venstre arm ud, så du rører ved din støvle. Du kan holde fast i manen med den anden hånd for at holde balancen.

4. Rør halen. Få en til at holde ved hesten. Det er vigtigt, at den ikke er krydskilden. Du skal vende overkroppen bagud og læne dig så langt tilbage du kan. Stræk så den ene hånd ned til hestens hale. Dine fødder skal stadig pege ned mod jorden, så du ikke kommer til at røre ved hesten. Mærk, hvor det bumper i hele kroppen! Pas på at ligge lige på hesten, så du ikke er ved at glide ned på siden.

Afsidning

Når du skal ned fra hesten, drejer du den ind på midten af banen. Samtidig lægger du dit udvendige ben let ind til hesten og støtter let med dit indvendige ben (vender mod midten). På den måde ved hesten, hvor den skal gå hen. Få hesten til at stå stille ved at lave en halv parade (du klemmer let med dine lår) og trække let i tøjlen. Det er meget vigtigt, at du bruger dine ben så meget som muligt til at stoppe hesten med, da den ellers bliver mere og mere hård i munden, for hver gang, du trækker hårdt i dens mund. Så giv hesten god tid til at stå stille. Efterhånden, som I lærer hinanden at kende bedre, får du nemmere og nemmere ved at få den til at stoppe, når du vil have den til det. Når den står stille, kan du klappe og rose den for en god ridetime. Herefter tager du fødderne ud af stigbøjlerne. Nu læner du dig ind over sadlen og holder fast ved den, mens du langsomt svinger højre ben over hesten og glider ned på jorden. Her skal du igen være opmærksom på ikke at røre hesten bagpå. Til sidst skal du have sat bøjlerne op, så de ikke kan slå hesten ind i siden og hænger fast i noget. Husk igen at gå foran hesten. Tøjlen tager du igen over hovedet på hesten, og du tager fat om tøjlen, så den ikke hænger løst. Nu kan du trække hesten ind i stalden til dens venner.

2453_KK_896_9681     2453_KK_896_9679

©2018 Ridehesten Junior - en del af Wiegaarden Media

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account