6 tips til din opvarmning på stævnedagen:

DM i dressur for pony klubhold skal til at begynde, og i forrige indlæg gav jeg nogle tips til selve programridningen i håb om, at det kan give Jer lidt ekstra point ved stævnerne. Helt afgørende for at få en god tur inde på banen er dog opvarmningen på selve stævnedagen. Derfor vil jeg i dette indlæg give Jer nogle af mine tips til opvarmningen, hvor opgaven er at gøre hesten klar til at komme ind på banen.

1) Er I kommet lidt for sendt ud af døren? Driller hesten ved opsadling? Har I fået det forkerte hvide underlag med? Sørg for at lægge alle forstyrrende og negative tanker væk, inden du sætter dig op i sadlen. Så snart du sidder i sadlen, handler det kun om dig og din hest.

2)  Læg udfordringer og problemer fra træningen op til stævnet væk, og start din opvarmning med åbent og optimistisk sind. Hvis du starter din opvarmning med en forventning om, at hesten laver fejl, så er der større risiko for, at fejlen sker. Vær bevidst i opvarmningen om dine og hestens svagheder, de svære punker i programmet, men det er ikke i opvarmningen på stævnedagen, at du fikser dine og hestens udfordringer.

3) Du kan med fordel lave en plan for din opvarmning, som du udarbejder sammen med din træner på baggrund af din og din træners erfaringer fra træningen op mod stævnet. Det er ofte sådan, at hesten er lidt uopmærksom og ukoncentreret i stævnesituationer, og derfor svarer hesten ikke som den plejer på rytterens korrektioner, når man starter sin opvarmning, hvilket nemt giver nervøsitet hos rytteren. Rytterens nervøsitet og hestens mangel på koncentration giver anledning til, at man pludselig begynder at ride anderledes, end man plejer – og det giver kun hesten mere uro. Derfor er det en god idé at have en plan for sin opvarmning, og at man følger den og gentager indtil hesten bliver koncentreret om opgaven. Hesten finder ro i, at opvarmningen er ligesom træningen derhjemme.

4) Når man rider rundt ude på opvarmningsbanen, er det nemt at blive distraheret af de andre ryttere, hvilket kan gøre, at man bliver nervøs, utålmodig og kommer til at gennemføre sin plan for opvarmningen for hurtigt, hvilket kan gøre hesten spændt og stresset. Lær at fokusere på dig selv og hesten i din opvarmning og at “lukke de andre ude”. En meget brugt taleform er netop “det gælder ikke om at vinde på opvarmningen, men om at vinde i programmet”.

5) Det er vigtigt at have en realistisk forventning til opvarmningen. På den erfarne stævnehest kan man efter min mening tillade sig at forvente en gennemsnitlig træningsdag – men selvfølgelig gå efter og håbe på, at selve stævnedagen er dagen, hvor det hele går op i en højere enhed. Træningen frem mod stævnet er jo trods alt fokuseret på at toppe på selve stævnedagen. Forventer man til stævner det perfekte, bliver man nemt skuffet og dermed også frustreret, hvilket ikke gavner opvarmningen.

Man kan håbe på det bedste og ønske det optimale, men kun forvente det realistiske, hvilket efter min mening svarer til den gennemsnitlige træningsdag – justeret med hest og rytters stævneerfaringer, omgivelser og andre ydre faktorer.

6) Den egentlige opgave i opvarmningen er at gøre hesten klar til at gå sit stævneprogram. Den skal være klar på linjeføringerne, øvelserne, den skal være opmærksom og under hjælperne. Timing i forhold til opvarmningen er i denne sammenhæng vigtigt. 5 minutter for meget eller 5 minutter for lidt kan have stor indflydelse på programridningen.

Så er der bare tilbage at ønsker jer rigtig meget held og lykke til jeres stævner og DM i weekenden!

 Mvh. Line Hermann Hass

©2018 Ridehesten Junior - en del af Wiegaarden Media

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account