Glad og tryg på hesteryg

Vidste du, at kun halvdelen af alle ulykker med heste sker under ridning. Resten af ulykkerne sker, mens rytteren har med hesten at gøre fra jorden. Derfor er det meget vigtigt at være koncentreret og opmærksom på hesten, når du f.eks. strigler den og trækker med den. Her får du nogle rigtig gode råd, så du kan færdes sikkert i stalden.

Pas på i stalden

3257_jg_02_101_0160

Vær sikker på, at hesten har hørt dig, inden du går ind i spiltovet eller boksen til den. Hold øje med om hesten har lagt ørerne fladt bagud, for så er den virkelig gal. Selv en hest du kender godt, kan blive irriteret over en flue eller bange for noget og komme til at sparke.

 

3257_jg_02_101_0150

Træk hesten i grime og grimeskaft, når du tager den ud på staldgangen. Heste er stærke og nogle gange også stædige, så du kan ikke holde dem i grimen alene. Hvis du nærmer dig andre heste, mens du trækker, så vær sikker på, at de har hørt dig.

Hold rigtigt på grimeskaftet

Rigtigt!

Rigtigt!

Forkert!

Forkert!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du må aldrig binde dig fast til hesten eller sno tøjle eller trækketov rundt om hænder eller mave. Det kan være meget farligt, for hvis hesten bliver bange og stikker af, kan du ikke komme fri og bliver slæbt med.

Bind hesten rigtigt

3257_jg_02_101_0171

En rigtig god måde at binde hesten på er midt på staldgangen med et tov i hver side af grimen. Her står de allerfleste heste roligt og slapper af, fordi de ved, at det er begrænset, hvor meget de kan bevæge sig. Hesten kan se, hvad der foregår på staldgangen, og du kan let strigle og rense hove uden at blive klemt. Når andre trækker forbi, skal du løsne tovet i den ene side og skubbe hesten godt ind til siden. Gå aldrig fra hesten, uden at der er andre til at holde øje med den!

Træk med trense

3257_jg_01_100_0073

Udendørs skal hesten have trense på, når du trækker den. Hvis hesten sætter sig i hovedet, at den vil have en tot græs, kan den godt trække af sted med dig. Udenfor er der også flere ting, der kan forskrække hesten, og så er det rart at have ekstra godt fat i den.

Sådan vender du hesten

3257_jg_02_102_0236

Når du trækker med en hest, skal du gå på venstre side af den. Det er hesten vant til, så på den måde ved I, hvor I har hinanden. Når du skal vende hesten og gå den anden vej, skal du trække “højre om”. Det vil sige, at du skal skubbe hesten væk fra dig selv (se tegning). På den måde har du bedst styr på hesten og risikerer ikke så let at blive løbet ned.

illustration_j0805

 

Hvis du gerne vil vide mere om heste og hvordan du omgås dem på en god og sikker måde, så kan du gå til ridemærkeundervisning i de fleste rideklubber.

©2018 Ridehesten Junior - en del af Wiegaarden Media

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account