Gulerodsøvelser med Line Hass

Ulla og Tarzan

blog

Gulerodsøvelser

Jeg købte Tarsan, da han var 4 år gammel, så vi har været et makkerpar i 7 år. Vi kender hinanden ud og ind, og jeg kender hans styrker og svagheder. Pga. mit kendskab til hans krop, hans fysik, hans smidighed, hans sind mm. er jeg i stand til at udarbejde en træningsplan, som udvikler og forbedrer ham samtidig med, at jeg tager hensyn til hans svagheder. Herved reducerer jeg risikoen for en overbelastning og en skade. Hvis jeg ser og mærker, at han ændrer adfærd fra sit normale, eller får fysiske, uønskede forandringer, så er det vigtigt, at jeg får taget hånd om det.

Til at hjælpe mig har jeg en gruppe samarbejdspartnere, som er fagmænd indenfor hver deres område. Eksempelvis min smed, min dyrlæge, min kiropraktor, min træner, min sadelmager mm. Sammen har vi en tæt dialog, hvor jeg fortæller, hvordan Tarsan er i træningen og i stalden, og de  kan med deres faglige kompetencer hjælpe mig med at forebygge, behandle og forbedre på baggrund af mine input. Det er en enorm tryghed at have sådan et team omkring sig selv og hesten.

Ulla er min kiropraktor til hestene, og hun kommer jævnligt til Tarsan for et “servicetjek”, som jeg kalder det. Jeg fortæller Ulla, hvordan han er at ride på i træningen. Ulla mærker ham igennem, og hvis hun finder nogle spændinger eller andet, så behandler hun ham og lærer mig nogle øvelser, som jeg selv kan lave med ham til daglig. Det er forskellige øvelser fra jorden, som løsner op, smidiggør og forbedrer hans muskelsymmetri

Eksempelvis har Ulla lært mig nogle gulerodsøvelser, som jeg laver hver dag med ham. Disse øvelser hjælper bl.a. med at aktivere hans stabiliserende muskler og forbedre hans muskelsymmetri. Øvelserne er sjove at lave med sin hest, og de elsker alle godbidderne, som følger med!
Her er en lille sammensat video med klip, hvor Ulla laver nogle gulerodsøvelser, og hvor jeg selv efterfølgende laver nogle af øvelserne for at illustrere, at det netop er øvelser, som vi godt selv kan lave med hesten. I videoen vises nogle klip af øvelserne mule til bryst, knæ og forkoder samt stræk frem og til siden.

7 gulerodsøvelser:*

1) Mule til bryst. Øvelsen udføres i midtplanet med lige hals og hoved og har til formål at træne de stabiliserende muskler øverst i nakken.

2) Mule til forknæ. Øvelsen udføres i midtplanet med lige hals og hoved og har til formål at øge stabiliteten midt i halsen og træne løft af brystryggen.

3) Mule til forkoder. Øvelsen udføres i midtplanet med lige hals og hoved og har til formål at øge stabiliteten nederst i halsen og træne løft af brystryggen.
4) Stræk frem. Hesten skal blive stående med vægten tilbage og række hoved og hals lige frem. Hold evt. en hånd på hestens bryst.
5) Stræk til siden – til gjordlejet. Vær opmærksom på at hesten stiller sig korrekt i nakken og ikke tilter hovedet. Ved strækkene til siden synes jeg, det er lettest at korrigere ‘forkert’ stilning ved at stå på ydersiden af bøjningen og korrigerer stilningen ved at flytte godbidden mod den side øret er lavest – det får hesten til at korrigere bevægelsen i nakken.
6) Stræk til siden – til flanken. Igen, vær opmærksom på at hesten stiller sig korrekt i nakken og ikke tilter hovedet. Her sker en hel del af bevægelsen nederst i halsen samt i brystryggen.
7) Stræk til siden – til hasen. Igen, vær opmærksom på at hesten stiller sig korrekt i nakken og ikke tilter hovedet. Også her sker en hel del af bevægelsen nederst i halsen samt i brystryggen. Hesten trykker aktivt fra med det udvendige benpar og aktiverer mavemusklerne for at kunne stå stille og strække sig hele vejen rundt.
  • Hvordan ser korrekt stilning ud?
  • Når hesten stiller sig korrekt er ørerne på niveau med hinanden og næseryggen står lodret i forhold til horisontlinjen og underkæben

*Kilde: For en faglig og uddybende gennemgang af formålet med øvelserne samt beskrivelse af øvelserne og deres udførelse, kan du læse mere på http://ullavet.dk/hvorfor-gulerodsoevelser/

Jeg håber, at I har fået lidt inspiration til at lave gulerodsøvelser med jeres heste, som hjælper med at gøre dem til sunde og raske rideheste.
 
Rigtig god fornøjelse!
Mvh. Line Hermann Hass

©2018 Ridehesten Junior - en del af Wiegaarden Media

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account