Til hest i den kolde vintertid!

JUNIOR giver dig her et par tips til at komme gennem vinteren med kropsvarmen og humøret over frysepunktet

6235_mrv_03_img_5038

Til hest i den kolde vintertid

Du yder mindre, når du er kold

Kroppen reagerer på, at vi opholder os i kulden. Visse muskelgrupper begynder at skælve for at lave varme. Blodkar trækker sig sammen i udsatte dele som tæer og fingre for at minimere varmetab fra de livsnødvendige hjerne og hjerte. Afkøling nedsætter bl.a. vores udeholdenhed, styrke, hastighed og koordinationsevne. Med andre ord yder du mindre, når du er kold. Derudover er det naturligvis også ubehageligt for dig at blive kold, så der er mange gode grunde til at klæde sig rigtig godt på, når man skal ud og ride i det danske vintervejr!

Lag på lag

At klæde sig på til vintervejret ud fra et flerlagsprincip er en meget god idé. Det giver en god beskyttelse mod vind og vejr, og gør det muligt for dig at lægge lag til eller tage af, alt afhængigt af vejret. Man kan kombinere lagene, så man, hvis man yder meget og sveder, inderst har et svedtransporterende lag og derefter et isolerende og  til sidst et vindtæt lag. Et isolerende lag kan f.eks. være en fleecetrøje og mod vejr og vind har man så et yderst lag, der også modstår vand. Dette lag beskytter mod nedkøling udefra. Er det meget koldt, og skal du ikke bevæge dig så meget, så kan du vælge også at tage et helt fjerde lag på.

At have varm drikke såsom kakao med ud i stalden eller på ridetur tilfører både hygge og indre varme!

4901_sg_01_img_8403

Uld isolerer bedst

Det inderste svedtransporterende lag kan meget vel være af uld, da uld har en unik evne til at absorbere og transportere fugt – modsat bomuld, som ikke er en god løsning. Derudover er uld kendt for at have en vis selvrensende effekt, og det er bestemt en fordel, når man som aktiv rytter arbejder hårdt. Du kan også vælge at lade undertøjet være af syntetisk materiale.

På med hue og handsker

PÅ hovedet skal du naturligvis have ridehjelm, men inde under kan du have en god hue, evt. med uld og måske kombineret med ørevarmere, hvis det er rigtig koldt.
Husk at have god plads i støvlerne til et par ekstra varme uldsokker.
Det kan være svært som rytter at finde en god løsning for hænderne, da dine fingre skal have et godt greb om tøjlen samtidig med, at de beskyttes mod kulden. Skindhandsker evt. foret med uld kan være en brugbar løsning.

Vidste du….
…at hestens underhudsfedt isolerer tre gane bedre end pelsen?

Hesten skal være i god foderstand

  • Heste tåler kulde langt bedre end os mennesker. De omstiller sig lettere til lave temperaturer og tåler dem bedre. Hestens foder er en vigtig faktor i dette!
  • En hest skal være i god foderstand(ved godt huld, som man siger) for at have en optimal evne til at holde varmen. Du skal derfor holde øje med, at din hest ikke bliver for mager.
  • Du finder tip til vinterfodring i morgen her på hjemmesiden!

©2018 Ridehesten Junior - en del af Wiegaarden Media

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account