Fra hest til pony – den omvendte rækkefølge…

I sidste uge kunne du læse om Caroline Mogensens tanker i forhold til at skulle tage det store spring fra pony til hest – men ikke alle ryttere går denne vej. Ind i mellem, og af mange forskellige årsager, skifter voksne ryttere deres heste ud med ponyer. Lone Vetter er en af disse ryttere. Som tidligere spring- og militaryrytter, må det være noget af en forandring at gå fra en hest på 167cm til en ”lille” 1’er pony – nemlig en haflinger. Udover dette skiftede Lone også fuldstændig retning – hun har nemlig helliget sig køresporten.

Læs Lones historie lige her…

Lone Zachrau Vetter - tidligere spring- og militaryrytter, nu kusk - Foto: privat

Lone Zachrau Vetter – tidligere spring- og militaryrytter, nu kusk

Jeg hedder Lone og er 43 år. Jeg har redet siden jeg var 11 år, kun afbrudt af otte års pause, da min søn var lille. Jeg er lige flyttet til min egen gård med min familie og har tre skønne haflingere.

Jeg har altid redet hest, været springrytter og militaryrytter, men dog kun på klubplan. Min sidste hest var “Flipper” – en engelsk fuldblod med alt hvad det indebærer på 167cm i stang. Han blev aflivet som 18-årig grundet gigt i forbenene. Tidspunktet var på en måde heldigt, da jeg var gravid og derefter helligede mig min søn i de næste 8 år.

Efter dette fik jeg halvpart i et år, det endte dog hurtig med egen hest igen.
Men, men, men… det blev til en haflinger – en pony – nemlig vallakken Silas.

Hvordan ender en vild springrytter med en højde på 180 cm på en pony?
Det spørgsmål bliver jeg ofte stillet…

Siden jeg i folkeskolen var ude og køre hestevogn, har jeg altid drømt om at prøve køresporten. Som mor, kone og arbejdende, faldt valget på en nøjsom hest som ikke bliver kuldret af et par fridage om ugen. Samtidigt var det vigtigt, at den skulle kunne rides af mig med en højde på 180 cm, have hestegang, var robust, alsidig og ikke mindst havde udstråling. Så valget faldt på haflingeren.

Hermed var jeg blevet til en ponyrytter selvom jeg var over 16 år. Og jeg har aldrig fortrudt valget!

Det er nu fem år siden og én haflinger er nu blevet til tre “guldheste” som vi kalder det blandt haflingerfolket. Deres styrke og størrelse giver fornemmelsen af at sidde på en hest, så i daglig tale er det mine heste.

Deres alsidighed er helt klart deres force
Min hovedpassion er konkurrencekørsel. I køresporten er det uden betydning om du kører med pony eller hest. Men en god kørehest bliver bedst med alsidig træning – som især rider dressur sideløbende.

Hans, Lones mand, Silas og Lone - Foto: privat

Hans, Lones mand, Silas og Lone – foto: privat

Silas på 15 år er tilkørt, bruges desuden til western, let distance og orienteringsridt.

Mille på 7år, og ”kun” 143 i stang, er mit kommende kørehåb. Jeg har selv færdigtilkørt hende og tilredet hende. Sideløbende rides hun i dressur og deltager til stævner på klubplan og haflingerstævner, orienteringsridt og let distance. Jeg håber år 2017 bliver vores år i konkurrencekørsel.

Sidst tilkomne hest er Mumbai på 4 år. Hun er foreløbig 145cm i stang. Hun er udover horsemanship helt rå… Mumbai er jeg i gang med at tilride og planen er, at hun skal tilkøres til foråret.

Tabubelagt at være voksenrytter på en pony
Som voksenrytter på pony, kan man godt opleve at det er lidt tabubelagt, at starte imod de langbenede varmblodsheste. Den kamp vil jeg og andre haflingerfans gerne tage op. Den moderne haflinger kan mere end tidligere, har fået mere gang/smidighed og har karisma. Vi vil ikke dømmes ude fordi vi rider på en pony. Vi vil dømmes på lige fod med varmblodsheste, nemlig på ridelighed og programmernes præcision og ikke om vi har købt os til store elastiske gangarter, som mange dyre varmblodsheste er i besiddelse af.

Bedst af alt har haflingeren en landsdækkende raceklub under DRF. Den hedder Haflingersport Danmark. Her støttes haflingerens alsidighed i sporten både for børn og voksne. Et fællesskab med oplevelser, egne dressur og springstævner. DM og EM med haflingere fra flere lande i Europa, skovture, kurser m.m.

Jeg har aldrig fortrudt mit ponyvalg og slet ikke haflingeren, hvis charme jeg er blevet helt afhængig af.

Jo flere i flok – jo bedre og flottere!

13315569_10209602053108762_8773920511936423635_n

Mille, Silas og Mumbai på folden hjemme hos Hans og Lone – Foto: privat

©2018 Ridehesten Junior - en del af Wiegaarden Media

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account