Hestens sanser

Heste har fem sanser ligesom os mennesker; synssansen, høresansen, følesansen, lugtesansen og smagssansen.

thumblargegraess_imageresizer

Heste er skabt til at leve i naturen, så deres sanser er meget skarpe, for at de kan overleve. De bruger blandt andet deres sanser til at finde mad og snakke med andre heste og til at finde ud af, om der er fare på færde.

Ved at lære om hestens sanser kan du undgå farlige situationer og få et bedre forhold til heste. Det nytter nemlig ikke noget at blive irriteret på en hest, fordi den bliver bange for noget, som du ikke selv kan se eller høre. I stedet for at skælde ud kan det hjælpe at berolige hesten, så den forstår, at der ikke er noget at være bange for.

thumblargepony_imageresizer

Hestens syn

Hesten har et meget stort synsfelt( område den kan se). Om dagen ser hesten ligeså godt som mennesker, og om natten ser den bedre, end vi gør. Desuden er hesten bedre til at se bevægelse, end vi er. Måske er det derfor, nogle heste springer til siden, bare der blæser et lille stykke papir forbi. Hesten ” stiller skarpt” på omgivelserne ved at flytte hovedet, så den ser tingene i den rigtige afstand og vinkel. Derfor skal hesten have lov til at dreje eller løfte hovedet, hvis den for eksempel skal se en forhindring på springbanen.

thumblargeguleroedder_imageresizer

Hestens lugtesans

Hestens lugtesans er meget veludviklet. Undersøgelser har vist, at en hingst kan lugte, om en hoppe er i brunst på ca.  1 kilometers afstand. I naturen bruger vilde heste deres lugtesans til at finde ud af, om der er et rovdyr i nærheden. Heste kender blandt andet hinanden på lugten. Hvis man skal lukke en ny hest ind i en flok heste, kan det derfor være en god idé, at lade den stå på en fold i nærheden af sine nye kammerater et par dage. Sådan kan hestene vænne sig både til synet og lugten af hinanden, inden de bliver lukket sammen.

thumblargegraes_imageresizer

Hestens hørelse

Hestens øre er formet som en tragt og kan drejes, så hesten kan opfange lyde fra forskellige retninger. Heste har 16 muskler til at bevæge ørerne med. Ørerne kan også drejes uafhængigt af hinanden, så hesten kan lytte i flere retninger på samme tid. Det ser man tit, når man rider, hvor hesten har et øre rettet fremad, og et rettet bagud for at lytte til rytteren. Hestens hørelse er skarpere end menneskers, derfor kan de godt blive stressede af høj larm. Tænk på det inden du skruer op for radioen i stalden. Man siger, at heste har en sjette sans, som f.eks. viser sig ved, at de bliver nervøse og vrinsker inden en naturkatastrofe. Men i virkeligheden er det hestens fine hørelse, der gør den i stand til at opfatte storme og jordskælv på meget stor afstand.

Hestens smagssans

Smagssansen virker sammen med lugtesansen. Heste har en helt bestemt mening om, hvad de kan lide at spise, og hvad de ikke kan lide. Prøver man at give hesten noget at spise, den ikke har fået før, vil den smage grundigt på det, inden den tygger maden i sig eller spytter den ud.

Hvis man putter medicin i hestens foder, kan den let skille medicinen fra med sin følsomme mule, så den ligger tilbage i krybben. Heste i naturen kan godt lide at spise mange forskellige slags græs og urter. Måske er det forklaringen på, at nogle heste kan blive trætte af deres foder, hvis de altid får det samme at spise.

Hestens følesans

Hestens hud er meget følsom. Tænk bare på, hvordan den kan ryste med skindet, hvis der sætter sig en lille flue eller en hestebremse på den.

Hestens mule er specielt følsom, og bliver tit brugt til at undersøge omgivelserne med. Sammen med lugtesansen, smagssansen og synet hjælper den følsomme mule også hesten til at finde de bedste græstotter på marken.

Heste i folk bruger meget tid på at nusse og klø hinanden med mulen eller tænderne. På den måde hjælper de hinanden med at ordne pelsen, men det er også en måde for hestene at holde sig gode venner på. Selv hvis du strigler din hest, vil den opfatte det som et tegn på, at du er en god ven. Tænk på det, næste gang du skal i gang med striglerne.

©2018 Ridehesten Junior - en del af Wiegaarden Media

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account