At klippe eller ikke at klippe?

At klippe eller ikke at klippe?

Det er et spørgsmål mange hesteejere står overfor, så snart temperaturerne begynder at falde og vi lige så stille går vinteren i møde – svensk forskning har set nærmere på betydningen af at klippe hesten.

Man mener hestens lange vinterpels virker på samme måde som et dækken, ved at indkapsle varmen tæt ved kroppen for at holde kropstemperaturen oppe. Mange hesteejere vælger imidlertid at klippe vinterpelsen af hestene, for at hesten bedre kan slippe af med varmen, når den trænes i kolde temperaturer, men hvad er egentlig det optimale for sportshesten i de kølige vintermåneder?

Kristina Dahlborn, professor i integrativ fysiologi ved det svenske landbrugsuniversitets afdeling for anatomi og fysiologi, står bag undersøgelsen og forklarer, at når hesten trænes, så er det kun ca. 20% af energien, som bruges til den fysiske aktivitet, mens de resterende 80% producerer varme, hvorfor en optimal varmeregulering hos hesten er væsentlig for dens evne til at præstere optimalt.
Hesten legemstemperatur reguleres normalt inden for meget snævre grænser, hvor informationen fra de særlige termiske(varme) receptorer i huden og de indre organer sendes til hypothalamus, som kontrollerer legemstemperaturen. Under kølige forhold dirigerer det autonome nervesystem fx blodet væk fra hudens overflade, og i ekstreme situationer dirigeres blodet i stedet ind til de indre organer og hudens temperatur falder derved. Hos hvilende heste, der er vant til kølige temperaturer er den kritiske nedre grænse for omgivelsernes temperatur minus 15 grader C. For heste på stald om natten, som ikke er vant til vinterklima, er den kritiske nedre temperaturgrænse ca. 5 grader C.

Nysgerrig? Find oktober nummeret af magasinet Ridehesten fra 2012 frem, hvor du kan læse meget mere om den svenske forskning og samtidig blive klogere på, om du skal klippe din hest eller ej.

©2018 Ridehesten Junior - en del af Wiegaarden Media

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account