Ligeudretning og smidighed

STEP

Det fede ved at arbejde med heste hver dag er, at jeg kan afprøve en masse forskellige træningstips og metoder. Forleden faldt jeg over en god øvelse i en artikel i det engelske hestemagasin Horse&Hound som jeg selvfølgelig skulle afprøve.

Artiklen hed ”Straightness training”, altså ligeudretnings-træning groft oversat. Den handlede kort og godt om, at ingen heste var 100% lige på begge sider. De fleste heste er enten ”højrehåndet” eller ”venstrehåndet” ligesom os mennesker. I langt de fleste tilfælde er det grundet træning og primært den rytter der sidder på hesten, der afgør om hesten ender med at blive ”højre eller venstrehåndet”. Vi mennesker er heller ikke 100% lige i vores krop, og det påvirker vores hest mere end vi går og tror. Selvfølgelig kan hesten fra naturens side af have en side der er mere stærk end den anden, men i langt de fleste tilfælde kommer den skævhed fra rytterens side af, om vi vil indse det eller ej.

STEE

En ting kan være, at vores højre hånd og arm er stærkere og bedre koordineret end den anden, men vores vægt og balance har også en stor indvirkning på vores hests ”straightness”. Selvom vores vægt passer til vores hest, kan den meget nemt fornemme om vi sidder mere til den ene eller den anden side. Her vil hesten kompensere og udvikle en stærkere side i den ene side. Hesten er fra naturens side generelt ret lige i kroppen og vil altid søge efter ligevægt. Som oftest har en fri og vild hest ingen foretrukken side de hælder til, men så snart der kommer en rytter på ryggen af dem, vil de gøre alt for at stabilisere en ligevægt under rytteren, selvom det betyder at de på sigt kommer til at udvikle en skævhed.

Nå, nok om Klaus Hempflings ligevægtshypoteser – tilbage til øvelsen!

stepp

Der skal bruges fire bomme, som placeres som et kryds på midten af banen. Jo større bane jo bedre fandt jeg ud af! Hesten skal over bommene i en ligeudrettet position, før den bøjes til indvendige i en cirkel på alt mellem 10-20 m i diameter. Jo mindre cirklen er, jo større er sværhedsgraden. Herefter rettes hesten ligeud igen og rides over den næste bom. Øvelsen kaldes ”Four-leafed clover”, da den har form som et firkløver – se billederne. Øvelsen kan både laves i skridt og i trav – og for de avancerede også i galop, men det holdt jeg mig fra. Den skal selvfølgelig laves på begge volter, så hesten har størst mulighed for at få trænet ens muskler i begge sider. Se gerne videoen der er vedhæftet herunder, så giver det hele sikkert lidt mere mening.

Et godt råd med på vejen: Enhver hest har som sagt en stærk og en mindre stærk side. Uanset årsagen til denne skævhed er det vigtigt ikke at træne den dårlige side ”i smadder”. Det er svært nok for hesten i forvejen, så hvis du bare får et par gode momenter på den dårlige side, så ros hesten og vend den over på den gode side som belønning. Derefter kan man prøve på den dårlige side igen lidt efter. Jeg er selv alt for god til at træne Merkurs (eller min!) dårlige side alt for meget, fordi jeg gerne vil have at den bliver bedre, men ofte kan det ende med at have den modsatte effekt.

©2018 Ridehesten Junior - en del af Wiegaarden Media

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account