Line: To af de helt store mål i dressur er selvbæring og balance

At kunne ride hesten i balance og selvbæring er to af de store mål i dressur. Og igennem god grundrining og korrekt udførte dressurøvelser kan vi arbejde frem mod disse mål. For mig går grundridning blandt andet ud på at skabe en rigtig god føling og kontrol over hesten. En god øvelse til at forbedre dette er at kunne ride hesten, så den går med bagparten på forpartens linje således, at indvendige bagben træder i indvendige forbens linje, og udvendige bagben træder i udvendige forbens linje (dette vil jeg fremover kalde for sporing). Det lyder måske simpelt, men det er faktisk svært at holde denne sporing under ridningen – særligt på buet spor. Det kræver stor opmærksomhed og føling fra rytterens side og stor lydighed og ridelighed hos hesten.

En god øvelse er at kunne ride bagparten på forpartens linje

line

I dette blogindlæg vil jeg fortælle lidt om, hvordan man kan træne sporing samt give 6 træningstips:

1) Hesten skal rides til at spore lige:
Hvis man i træningen er opmærksom på hestens sporing uden at have fokuseret på det tidligere, vil det gå op for én, hvor sjældent hesten egentlig sporer i træningen, altså holder bagparten på forpartens linje. Det kan der være flere grunde til: Hesten har en skævhed, den er ubalanceret, rytteren har en skævhed, rytteren rider hesten i overtrædning, hesten undgår samling ved at tage bagparten ind mod midten, hesten falder ud af volten mm. Ønsker vi, at hesten skal spore, altså gå med bagparten på forpartens linje, så skal vi ride hesten til det.
2) Hvordan rides hesten i sporing:
Hvilke hjælpere, der skal benyttes, for at ride hesten i sporing i en konkret situation afhænger af, hvorfor hesten ikke sporer. Generelt kan man dog sige, at sporing kræver kontrol over hestens forpart og bagpart. Husk i denne forbindelse på, at schenklernes placering har indflydelse på, hvilken del af hesten du indvirker på. Dvs schenklen placeres lidt tilbage, når der rides kontrol over bagpart og lidt fremme, når der rides kontrol over forpart.
Ofte skal man korrigere hesten diagonalt, når hesten skal rides i sporing – når eksempelvis indvendige bagben korrigeres, er det ofte en fordel at støtte op samtidig til udvendige skulder og omvendt.
3) Hvorfor er det svært at ride hesten i sporing:
En årsag til, at det er svært at ride hesten i sporing, er, at det kan være svært at mærke, om hesten sporer. Rytteren skal kunne mærke, hvor hesten placerer sine 4 ben og, hvordan den ligger i kroppen, hvilket kræver at rytteren har opnået en stor føling med hesten.
Hertil kommer, at træning af sporing kræver en stor rideteknisk forståelse, idet man skal kunne mærke og tænke sig frem til, hvorfor hestens ikke sporer. Er det hestens skulder, som falder ud, er det pga en ulydighed for indvendige schenkel, er det udvendige bagben, som falder ud osv.

Her går hesten ikke med bagparten på forpartens linje

linh

Her går hesten flot med bagparten på forpartens linje

linne

...

4) Hvordan kan man tjekke om hesten sporer:
Når man rider alene, kan man bruge spejlet til at tjekke sporingen på lige linje. Man kan eksempelvis ride indenfor hovslaget mod spejlet og kigge efter, om bagparten er på forpartens linje – altså om indvendige bagben træder i indvendige forbens linje, og om udvendige bagben træder i udvendige forbens linje.
Hvis man har sin underviser stående, kan vedkommende hjælpe én ved at fortælle, hvornår hesten sporer, eller fortælle én, hvordan man får hesten korrigeret til at spore – dette er især en hjælp på det buede spor, hvor det er svært at bruge spejlet til at tjekke sporingen.

Også på buet spor kan man træne at ride hesten således at bagparten er på forpartens linje

linneh

...

5) Sporing på buet spor:
På buet spor kan hesten spore lige pga. den fine runding, som skabes omkring indvendige schenkel. Hestens krop skal rides i en runding, som svarer til det buede spor, man rider på. Herved er hesten stadig i stand til at træde udvendige bagben i udvendige forbens spor og indvendige bagben i indvendige forbens spor.

6) Typisk fejl ved træning af sporing:
En typisk fejl er, at vi glemmer udvendige side, når vi rider sporing.
Hvis hesten eksempelvis går og smider bagparten ind i volten, altså træder et stykke længere ind mod midten med indvendige baghov sammenlignet med indvendige forhov, så kan vi opnå sporing ved at ride bagparten ud på plads. I vores korrektion begår vi ofte den fejl, at vi er så fokuserede på at ride indvendige bagben i indvendige forbens linje, at vi glemmer udvendige side. Dermed bevirker korrektionen også, at udvendige bagben rides længere ud, og hermed mistes sporingen i udvendige bagben!
Vi skal huske på, at det er ligeså vigtigt, at hestens for- og baghov træder på samme linje i udvendige side som i indvendige side.

 

Jeg håber, at I har fået mod på at prøve det derhjemme i træningen – for det er en rigtig god øvelse til at forbedre følingen med hesten samt kontrollen over hesten.
Rigtig god fornøjelse med træningen 
Mvh. Line

©2018 Ridehesten Junior - en del af Wiegaarden Media

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account