Pas godt på hestens hove

Det er super vigtigt at passe på hestenes hove. De skal holdes rene, og så skal de ikke være for fugtige og ikke for tørre. Hold øje med hovene hver dag, så du kan passe dem godt. Det er forskelligt fra hest til hest, hvor stærke hovene er. Derfor er det også forskelligt, hvordan hovene skal passes, og om hesten skal have sko på eller ej. Det sidste kan smeden hjælpe dig med at finde ud af. Det er en god idé at gøre sig ekstra umage med hestens hove, fordi de nu engang både skal bære hesten og dig på rigtig mange rideture.

Rens hver dag!

Det er meget vigtigt at rense hestens hove hver dag både før og efter rideturen. Fjern halm, jord og småsten fra hestens hove, inden rideturen. Selv en lille sten, som sidder fast i hoven, kan gøre hesten halt! Der er altså god grund til at kigge hestens hove grundigt efter for sten. Efter rideturen skal du igen kigge efter, at der ikke har sat sig noget fast i hoven i løbet af rideturen. Når du renser hove, skal du ikke kradse for meget på undersiden af hoven eller i strålen. Sålen i en sund hov skaller en lille smule, og det skal den have lov til at gøre i fred. Strålen er blødere end resten af hoven. Derfor skal du passe på ikke at kradse i strålefuren, så den bliver beskadiget. Så kan der nemlig sætte sig bakterier fast i strålen, og det kan give sur stråle. Du kan nøjes med at børste strålen med en hovbørste. Rens fra dragthjørnet og frem mod spidsen af strålen. Altså væk fra dig selv! Hvis du gør det omvendt, kan du komme til at presse småsten fast i dragthjørnet, som er svære at få ud igen.

Vaske og smøre

Efter rideturen er det en fin idé at vaske hovene på undersiden med en stiv børste og vand. Uden på hoven skal hovene kun vaskes rene et par gange om ugen. Hovene bliver nemlig mere sarte og kan tørre ud, hvis de bliver skuret hver dag. Her om sommeren kan hestenes hove godt blive meget tørre og begynde at sprække. Hestens hove mister fugtighed gennem ydersiden af hoven, mens de optager fugtighed fra undersiden af hoven. Hovolie eller hovfedt kan hjælpe de tørre sommerhove med at holde på fugtigheden. Det skal kun bruges udenpå hoven, hvor det bevirker, at hoven ikke mister så meget fugtighed. Når du smører hovfedt eller hovolie på, skal du ikke smøre den øverste centimeter af hoven. Her producerer hoven nemlig selv fedt, som gør hoven sund. Hvis det bliver smurt, holder den naturlige fedtproduktion op. Undersiden af hoven skal ikke smøres, så hoven stadig kan optage fugtighed fra jorden og græsset.

Det skal du bruge til hverdag:

  • Hovrenser
  • Hovbørste
  • Vand
  • Hovfedt eller olie

2699_ml_01_109-0985_IMG

©2018 Ridehesten Junior - en del af Wiegaarden Media

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account