Rid travers med landstræner Nathalie zu Sayn-Wittgenstein

dibbyyy_ImageResizer

Trænger du til lidt inspiration til dagens træning? Så se her hvordan landstræner Nathalie laver en travers korrekt.

I travers er hesten et bøjet om rytterens indvendige schenkel, og bevæger sig til samme side som den er bøjet og stillet til.
Skal hesten traversere til fx venstre, er venstre tøjle den stillende – kan også være den ledende. Den indvendige schenkel er den fremaddrivende og ligger på sin normale plads ved gjorden, hvor den også er medvirkende til at skabe en let bøjning i hesten. Den udvendige tøjle er modholdende, og den udvendige schenkel ligger lidt tilbage i forhold til den neutrale placering ved gjorden. Den er sideførende og holder bagparten oppe på linje med forbenenes spor.

– Jeg tænker på at ride hestens udvendige side til siden, og går derfor lidt med i rideretningen med min overkrop, men bruger mit udvendige sædeben til at hjælpe med til at skubbe hesten til siden. Og har samtidig et ledende tøjletab med min indvendige hånd. Jeg tænker, at jeg har et bånd fra mine sædeben til hestens bagben og ved at bruge mit sæde, lærer jeg hestens at flytte sig til siden, fordi hestens motor sidder i bagparten, så det er den man først og fremmest skal have flyttet og så retter man forparten op til bagparten, lyder et godt råd fra Natalie.

Før jeg begynder at lære mine heste at gå travers skal de kunne vise en god schenkelvigning, hvor de er foran mine hjælpere, og jeg kan holde dem lige og bibeholde takten. Når jeg oplever, at jeg kan holde hesten på plads i schenkelvigningen, hvor den reagerer godt på mit sæde, schenkel og tøjle, prøver jeg at vende op af midterlinjen og gå ind i en schenkelvigning over nogle trin, hvorefter jeg prøver at stille den lidt om til travers. Det gør jeg blot over nogle få meter, hvorefter jeg igen stiller hesten om til schenkelvigning. Jeg rider aldrig en hel diagonal i travers fra starten. Hvis det fungerer ret godt, prøver jeg fra kortsiden at vende ad andet hovslag og derfra forsigtigt at stille hesten til en travers og lade den glide over diagonalen, men endelig ikke for stejlt. Såfremt hesten begynder at trykke sig imod den udvendige, sideførende schenkel, tager jeg tempoet lidt af heste, hvor jeg så prøver at skubbe den lidt til siden, inden jeg begynder både at skubbe den tide side og fremad. Så snart jeg mærker at hesten ikke vil være i den sidebøjning, tager jeg presset fra den, og rider traversen med mindre bøjning – ikke helt tilbage til schenkelvigning. Og når jeg mærker at hesten reagerer positivt på det, forlanger jeg igen lidt mere bøjning.

Typiske rytterfejl

En af de typiske rytterfejl, når man indøver traversade er, at man kommer til at holde for meget fast i den indvendige tøjle i forhåbning om at kunne fastholde bøjningen i hesten. Man skal hellere tænke på, at man med sit sæde vil skubbe hestens skuldre og bagpart til siden. Faktisk skal man tænke mere parallelt og på at skubbe hele hesten over og fastholder kontakten på udvendig tøjle. Indvendig schenkel og udvendig tøjle er et samspil af hjælpere, som jeg er meget opmærksom på i traversernerne, hvor den indvendige tøjle hjælper med at holde hesten på plads og inde i rammen sammen med den udvendige schenkel.

Læs meget mere om hvordan du udfører en travers helt korrekt og få styr på de typiske rytterfejl fortalt af landstræner Nathalie zu Sayn-Wittgenstein i bogen Digby – fra hest til verdensstjerne. Du kan købe bogen HER

©2018 Ridehesten Junior - en del af Wiegaarden Media

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account