Er røde heste mere hidsige?

Er røde heste mere hidsige?

Det siges at rødhårede mennesker har mere temperament, og det samme siges også om røde heste. Er det nu en sandhed eller…? Det har svenske forskere undersøgt

Røde heste har gennem tidgerne fået prædikatet: hidsige, temperamentsfulde, uridelige, hvilket har betydet, at nogle måske har besluttet ikke at købe en hest, alene på grund af dens røde farve.

Det er ikke alene herhjemme, traditioner og kultur har sat de røde heste i bås, også i udlandet hersker samme mistro i forhold til de røde hestes temperament, og her har man endog et ordsprog: “chestnut mare, beware” ( tag dig i agt for de røde hopper).

Forskere fra det svenske universitet i Uppsala har sat sig for at undersøge, hvorvidt der er basis for påstanden om de røde hestes temperament. Og de rapporterer, at der ikke er nogen videnskabelig baggrund for disse forudfattede opfattelser, og den holdning til røde heste kan endog være medvirkende til at skade disse hestes velfærd.

Pelsfarven er et af de mest tydelige og bemærkelsesværdige træk ved et dyr, og det har fascineret mennesker i århundreder. Nogle farver bliver opfattet som mere ønskværdige, og kan faktisk påvirke værdien af dyret, i dette tilfælde hesten.
Undersøgelser af mennesker og mus har vist, at rødhårede rent faktisk reagerer anderledes på smerte. Ifølge Sundhed på dr.dk viser dansk forskning, at rødhårede er mindre følsomme over for smerter i huden end andre. Dette kunne måske tyde på, at der kunne være en sammenhæng mellem hårfarve og adfærd. Hvis røde heste er mere sensitive over for smerter, kan deres reaktion på stimuli måske være anderledes, end hest med anden pelsfarve. Dette spørgsmål skatte forskerne sig for at prøve at få svar på.
Knap  spørgeskemabesvarelser ligger til grund for undersøgelsen, hvor deltagerne blev spurgt om hestens opførsel, dens alder, køn, sportsdisciplin, afstamning og farve. Undersøgelsen viste, at mens der var sammenhænge mellem visse adfærdstræk og alder, køn og race, synes farven ikke at have indflydelse på de træk som deltagerne bemærkede de fandt “skøre” end brune heste.

Røde heste er modige
Hvad forskerne opdagede er, at røde heste ser ud til at være mere modige. De går gerne hen for at undersøge fremmede objekter, som brune heste finder farlige.

Nysgerrig? Så find september udgaven af magasinet Ridehesten fra 
2016 frem, her kan du læse meget mere om forskernes opdagelser

©2018 Ridehesten Junior - en del af Wiegaarden Media

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account