Sådan laver du en Kür

Sådan laver du en kür

Line H

Kære Læsere

 

Jeg elsker kür, altså dressur til musik! Det er en fantastisk følelse at ride et dressurprogram, som man selv har lavet til et stykke musik, som man selv har valgt. Jeg synes, at der kommer noget helt særligt frem i ekvipagen, når det hele lykkes i en kür. Det kan være helt magisk! En af mine yndlingskür, som jeg kan se igen og igen, er Andreas Helgstrands ridt på Matiné ved VM i 2016, hvor de fik en sølvmedalje. Matiné dansede til musikken i sin udtryksfulde passage. Af nyere kür-programmer er jeg helt vildt med Sönke Rothenberger og Cosmo! I kan se videoerne på youtube!

For et halvt års tid siden lavede jeg et nyt kür-program til Tarsan og jeg. Musikmæssigt blev jeg inspireret af balletten Svanesøen, som jeg var inde og se for 1 år siden i Operaen i København. Total hestetosse sad jeg i Operaen og forestillede mig, hvordan konkrete musikstykker i Svanesøen kunne passe til Tarsan i forskellige øvelser! 😀 Svanesøen er let musik, hvilket passer godt til Tarsan samtidig med, at det er utrolig medrivende og også dramatisk. Sarah Christensen hjalp mig med musikken til kür-programmet, og det er et helt fantastisk stykke arbejde, som hun har lavet, og jeg er meget glad for resultatet!

Her er et klip fra starten af mit kür-program, som jeg red for første gang ved Falsterbo Horseshow i sommers.

line Hasss_ImageResizer

Men hvordan laver man sit eget kür-program til musik? Her vil jeg give nogle tips til at lave en kür: 

Til at starte med kan det være en god idé at finde lidt inspiration både til musik og til selve programmet ved at se andre rytteres kür. Kig på youtube, zibrasport arkiv mm. Man kan få lidt inspiration til øvelseskombinationer, linjeføringer mm.

Selve programmet:  

– Øvelser og tid: Der er bl.a. krav til øvelser, som skal indgå i programmet, samt til den tidsmæssige længde på programmet. Man kan finde kravene til den relevante kür på DRF’s hjemmeside under “Dressurprogrammer”. Der udskrives kür i LA, LA6, MP, Pony, Junior, Ungrytter, Intermediare 1 og Grand Prix.

– Linjeføring: I et kür-program laver man selv linjeføringerne og rækkefølgen for øvelserne. Man skal dog altid starte og slutte programmet med en parade og hilsen på midterlinjen. Man bør lægge øvelser og linjer, så de fremhæver hestens styrker og nedtoner hestens svagheder. Mht. linjeføringen er det ofte sådan, at man vælger at vise den samme linjeføring på begge volter. Derudover kommer nogle øvelser langt bedre til udtryk, når de rides ned mod dommeren istedet for med ryggen til dommeren. Eksperimenter lidt med linjerne i træningen og find ud af, hvad der fungerer godt for jer.

– Nogle vælger at gentage den sværeste øvelse i programmet samt de flotteste øvelser i programmet. Den svære øvelse gentager man, så man har mere end ét forsøg til at vise den uden fejl. De flotte øvelser gentager man for at skabe harmoni, udtryk og kvalitet i programmet.

– Når man har lavet et udkast til sit kür-program, skal der tages tid på det, og det skal filmes. Ofte giver det anledning til, at noget i programmet skal justeres. Måske er det lidt for langt, lidt for kort, nogle linjeføringer skal ændres mm. Det kan godt tage nogle gange før programmet er, som man ønsker.

Line Hass
Line HH

Selve musikken: 

– Det er en god idé at tænke på hestens type, udtryk og bevægelsesmønster i valget af musik, så musikken passer til hesten. Kraftfuldt, bombastisk musik kan være et dårligt match til en spinkel, letgående hest osv. Musikken bliver af dommerne bl.a. dømt ud fra, om den passer til hestens takt og rytme i de forskellige gangarter, og om musikken markerer linjeskift og øvelser, overgange mm.

– Musikken kan laves, når programmet er færdigt og filmet. Husk at musikken starter, når man markerer med en hånd i vejret inden man rider op ad midterlinjen og starter sit program – denne sekvens skal derfor også med på videoen.

– De fleste får hjælp af en professionel til musikken. Man tager en snak om sine musikønsker og sender videoen, og den professionelle udarbejder et udkast. Igen kan det godt tage nogle gange frem og tilbage før, man sammen får musikken på plads til programmet.

Ved et kür-program får man en teknisk værdi og en kunstnerisk værdi. Den tekniske værdi er for selve øvelserne, hvor den kunstneriske værdi bl.a. dækker koreografi, harmoni mellem hest og rytter, sværhedsgrad, valg af musik mm. Det står specificeret i kritikken til kür-programmet, hvor der også står “Særlige bemærkninger”, som er vigtige at læse inden kür-programmet laves. Læs mere herom på DRF’s hjemmeside, “Dressurprogrammer”,  det relevant kür-program. Derudover kan man også finde retningslinjer på FEI.

Jeg håber, at mine tips og råd giver lidt inspiration til at lave en kür

Mvh. Line Hermann Hass

©2018 Ridehesten Junior - en del af Wiegaarden Media

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account