Sådan laver du en tilbagetrædning

tibagetræd_ImageResizer

Tilbagetrædning er for nogle heste en utrolig svær øvelse at lære. Her får du en række af Hasse Hoffmanns bedste råd til indlæring af tilbagetrædning.

I en tilbagetrædning skal hesten villigt og uden at ile med diagonal benflytning, altså en totaktet bevægelse, træde regelmæssigt og lige tilbage med bøjede bagben og uden at slæbe hovene. Hesten ska bevare sin holdning og være let til biddet, og på den mindste indvirkning fra rytteren være parat til at gå fremad, sådan lyder det fra Dansk Ride Forbunds fordringer i dressur.

Rytterens hjælpere og indlæring

Hesten skal lære at gå tilbage for fremdriften. Det vil sige, at hesten skal lære, at når schenklen bliver lagt ind til hesten, og hånden samtidig ikke er eftergivende – så betyder det, at den skal gå tilbage.

Rytterens overkrop skal være let fremme, for ikke at tynge hestens bagpart med rytterens vægt. På den måde har hesten lettere ved at flytte sine bagben. Jo mere uddannet hesten er, jo mere opret kan rytteren sidde.

I indøvningen af tilbagetrædningen og for at fremme hestens forståelse for øvelsen, lægger rytteren schenklerne ind til hesten og i en glidende bevægelse trykker man hæl og knæ nedad og bagud. Samtidig laver rytteren et let knæk i hoften og står imod på tøjlen.

Det er ved tilbagetrædning, som i andre øvelser, når hesten har reageret på hjælpen sidder man stille og giver efter. Det betyder, at hesten, når den reagerer på den fremaddrivende hjælp og på den modholdende tøjle, går et skridt tilbage, så giver rytteren efter – kommer derefter igen med signalet til tilbagetrædning. På den måde opnår man en samling i hesten i tilbagetrædningen samtidig med, at hesten tydeligt træder tilbage skridt for skridt. Husk at rose hesten, når den udfører tilbagetrædning.

Tips og tricks

Hesten må ikke lære at gå imod hånden, når vi indøver tilbagetrædning. Det er ved tilbagetrædning som ved forpartsvending, vigtigt kun at lave et enkelt skridt og derefter give efter.

Det er en god idé, at indøve tilbagetrædningen på hovslaget, så hesten har barrieren at støtte sig til. På den måde skal rytteren også kun koncentrere sig om at rette hesten i den ene side ved tilbagetrædningen. Går hesten meget imod venstre, så skal rytteren korrigere for dette ved at rette hesten op ved brug af venstre schenkel og højre tøjle. Her gælder det også om at være klog – skyder hesten konstant bagparten mod venstre – så lav tilbagetrædningen på højre volte, så hesten har sin venstre skuldre mod barrieren. En anden mulighed, er at stille hesten til indvendige ide og runde hesten om den indvendige schenkel. På den måde kan man også kontrollere og korrigere den skæve tilbagetrædning.

Hjælp min hest løber tilbage i stedet for at skridte tilbage

Har hesten lært at blive trukket tilbage, er det utroligt svært at rette. Hvis man trækker hesten tilbage hesten tilbage i tøjlen skridt og skridt, trækker den benene tilbage uden at løfte dem. Hesten er låst, modvillig og ueftergivende, og så virker øvelsen ikke uddannende men nedbrydende. En anden konsekvens af dette kan også være at hesten løber tilbage i stedet for at skridte tilbage, hvilket er et udtryk for mistillid, idet hesten altid vil løbe væk fra det der skræmmer den.

Få flere gode råd til tilbagetrædning og andre øvelser af Hasse Hoffmann i bogen: Dressur med hjerte og forstand. Du kan købe bogen lige HER

©2018 Ridehesten Junior - en del af Wiegaarden Media

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account