Sådan passer du dit rideudstyr

pudse

Stald – og ridemiljøet er hård kost for læderudstyret, så det er vigtigt, at du gør det en vane jævnligt at efterse og pudse hovedtøj, sadel mv. Hestens sved udsætter dagligt læderudstyret for både salt og syre, så glemmer du at passe ordentligt på det, vil det med tiden udtørre og revne. Uplejet læder kan også risikere at genere hesten eller rytter under ridning, ligesom det helt sikkert ikke holder så længe, som det kunne have gjort ved korrekt behandling. Det er i øvrigt ikke svært at forstille sig, hvordan en tøjle, der knækker midt under en ridetur, kan forvandle skovidyllen ti et rent ulykkesscenarie. Så som du kan se, er der kun lutter gode argumenter for en god pudsetradition i stalden. Men hvordan gør man det lige bedst? – med hvad? – og hvor ofte? I oktober nummeret af magasinet Ridehesten fra 2012, giver Merethe Plum fra Tattersall Rideudstyr flere gode råd.

Hvor tit bør en sadel og hovedtøj pudses?

Som med så meget andet kan det være en individuel sag, hvor ofte sadlen trænger til at blive pudset. Det kan bl.a. afhænge af, hvor meget hesten sveder. Men som tommelfingerregel vil en gang om måneden være passende for de fleste. Hænger sadlen i et  tørt, opvarmet sadelrum bør man efter vask af sadlen give fedt hver måned, men det er ikke sikkert, at det er nødvendigt, hvis sadlen hænger, hvor der er fugtigt i forvejen.

– Hovedtøjet bør også få en hovedrengøring hver måned. Især læderet tæt ved bid og bidringe har det hårdt, da det ofte bliver vådt, når man vasker bidet, så her skal man være ekstra opmærksom på, om det får fedtstof nok, forklarer Merethe Plum

pudse sadel

Hvordan pudser man?

Når du går i gang med pudsning af sadlen, så start – efter at have fjernet underlag mv. – med at vaske den og de afmonterede læderdele af med sadelsæbe. Spænder o.l. tørres blot over med en klud. De fleste typer sadelsæbe skal lige skummes op, og så kan du vaske sadlen i det med en svamp.

– Da de plejende egenskaber skal have mulighed for at trænge godt ind i læderet, skal du lade sæben sidde et øjeblik, minder Merethe om.

Så skyller du svampen, vasker sæben af sadlen og tørret den over med en klud. Herefter lader du den tørre grundigt. Først når sadlen er helt tør, er det tid til at give den fedt. Gnid sadelfedt ind i en bomuldsklud, der ikke fnugger for meget, og tør sadlen let over med kluden. Udvendigt er det ikke altid nødvendigt at give den så meget; påfør fedt med kluden og lad det trænge ind. Bliver sadlen helt tør efter at have suget fedtet, så påfør en smule mere. Læderet taget det fedt, det skal bruge, og er der for meget, lægger det overskydende sig oven på sadlen, hvor det senere ender på ridebukserne, hvor det suger støv til sig og gør ridebukserne matte, advarer Merethe.

pudse trense

Så er det trensens tur

Ligeledes vaskes trensen med sæbe, efter den er blevet skilt ad. Trensedelene skal herefter tørre helt og derefter tilføres en form for fedt.

– Nogle bruger sadelfedt til det hele, men jeg synes bedre om at bruge olie til trensen, fortæller Merethe og uddyber: – Olie trænger mere ind end fedt, som har det med at lægge sig mere på overfladen. Særligt delene ved biddet trænger til god pasning, så her er det vigtigt, at læderet får nok fedt. Påfør olien ved at tørre trensedelene over med en klud med olie. Brug dog kun olie til hovedtøjet og aldrig til sadlen, slår hun fast.

Nogle ryttere mener, at olie gør deres hovedtøj lidt mat i læderet, og her foreslår Merethe, at man fx kan bruge et af de mange hurtigprodukter på markedet til at få det blankt forud for stævne e.l.

pudse

Hvad med Swarovski-sten og ”glimmer”?

Er trensen udstyret med sten eller andet ”glimmer” skal du være ekstra påpasselig, når du vasker og pudser. Et pandebånd med sten må IKKE få plejeprodukter på stenene. Du må således vaske og tørre forsigtigt på bagsiden( den del af læderet, der vender ind mod panden) og give lidt olie på her samt forsigtigt rundt om området.

Swarovski-pandebånd og lignende kan normalt ikke tåle plejeprodukter. Limen går op, og stenene bliver matte. Skulle man alligevel være uheldig at få fedtstof på, så de er blevet grimme, så kan det i visse tilfælde hjælpe at tage noget husholdningssprit og rense stenene med, lyder et godt tip fra Merethe.  Lidt vand på en fugtig klud skulle dog helst være den eneste pleje, stenene får. Det fjerner støv og skidt. Lim-mæssigt er det i øvrigt pandebånd med de små sten, der er de mest sårbare, er hendes erfaring.

Få flere gode råd til pasning og pleje af dit udstyr i oktober-nummeret af magasinet Ridehesten fra 2012

©2018 Ridehesten Junior - en del af Wiegaarden Media

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account