Ugens blogindlæg fra Line

Kære læsere

Sidst skrev jeg lidt om fordelene ved at ride med system og ved at kende sin rideteori. I denne uges blogindlæg vil jeg give mine træningstips til indlæring af en dressurøvelse. I indlæringsfasen bryder jeg øvelsen op i dens delelementer og sikrer sammenhængen mellem mit ridesystem og øvelsen.

Ugens træningstip: Indlæring af dressurøvelse

Det er den fedeste fornemmelse, når det hele bare spiller i løbet af en træningssession. Når man har fundet balancen med sin hest, og man har følelsen af, at man er 100% integreret med hesten. At hesten forstår det mindste signal og omsætter det til netop den bevægelse, som man forestiller sig. Her får jeg følelsen af, at hestens 4 ben, bliver til mine 4 ben – hvor tosset det end må lyde. På sådan en dag føles alle øvelser i træningen naturlige og lette, og der er ingen misforståelser mellem hest og rytter. I disse situationer oplever jeg ofte, at hesten bliver ligeså “høj” som mig selv. Den bliver friskere og gladere. Her får man i særlig grad følelsen af, at dressur kan være let og systematisk.

Min unge hest Stevie

Min unge hest Stevie

Men det er ikke under alle træningssessioner, at jeg får denne fede fornemmelse. Jeg får dog oftere den fede fornemmelse på Tarsan, end på mine to unge heste. Tarsan har jeg haft i 6 år, vi kender hinanden rigtig godt, og vi har med tiden oparbejdet et ridesystem sammen, hvor vi forstår hinanden uden de store misforståelser. Med mine unge heste, derimod, er det kun i glimt, at jeg får den fede fornemmelse. En slags forsmag på, hvordan det kan blive om mange års systematisk træning og en hel del held. Disse glimt er min motivation i den daglige træning med de unge heste.

Jeg er så småt gået i gang med at lære mine unge heste nogle af dressurens samlende øvelser, så som en versade. Ved indlæring af en dressurøvelse forventer jeg ikke, at hesten udfører øvelsen teoretisk korrekt fra den ene dag til den anden. I indlæringsfasen kan det være en god idé at nedbryde øvelsen i dens delelementer og sikre sig, at hesten forstår disse delelementer. Efterfølgende samles delelementerne sammen til den færdige øvelse.
I indlæringen af en versade sikrer jeg mig således, at hesten forstår følgende delelementer, inden jeg rider den færdige øvelse: Hesten skal forstå hjælpen til at stille sig i nakken til den indvendige side, den skal forstå de udvendige hjælpere, som holder forparten på plads ind mod midten, og hesten skal forstå den indvendige schenkel, som holder styr på indvendige bagben. Dvs. jeg træner, at hesten på lige spor kan stille sig til indvendige side i nakken. Jeg træner at kunne ride forparten ind mod midten på lige spor og holde den der med de udvendige hjælpere. Og jeg træner, at hesten er på plads for indvendige schenkel ved at ride schenkelvigning med fokus på indvendige bagbens overtrædning. (Dette er skitseret beskrevet)

Lea stiller Jovi til indvendige side på lige spor.

Lea stiller Jovi til indvendige side på lige spor.

 

Lea holder forparten på plads for udvendige hjælpere

Lea holder forparten på plads for udvendige hjælpere

 

Lea rider den færdige øvelse, versade

Lea rider den færdige øvelse, versade

Når hesten kender øvelsen, forlanger jeg gradvis i løbet af dens uddannelse, at den bliver bedre og bedre til at udføre den færdige øvelse. Dvs. jeg forlanger ikke en perfekt øvelse med de unge heste. Jeg lærer dem øvelsen, og er opmærksom på at kunne ride den med mere og mere kvalitet i løbet af hestens lange uddannelse.

At gå tilbage til at dele øvelsen op i dens delelementer og sikre sig, at hesten forstår alle delelementer, er også en god fremgangsmåde, hvis man har en udfordring med en øvelse og ikke helt kan finde frem til, hvad søren der går galt i kommunikationen mellem dig og hesten.

Hvis man som rytter selv har svært ved at forstå øvelsen og dens opbygning, er det en rigtig god idé at tale øvelsen igennem med sin træner. Og man skal sikre sig, at der hele tiden er sammenhæng mellem éns ridesystem og øvelserne.

Jeg håber, at denne uges træningstip kan hjælpe jer, både når I skal lære nye øvelser, og når I oplever, at en øvelse går lidt i hårknude.

De bedste hilsner fra Line

©2018 Ridehesten Junior - en del af Wiegaarden Media

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account