Ugens træningstip fra Line

Kære Læsere

Der har været masser af sol og tørvejr i denne uge – ihvertfald dér hvor jeg har befundet mig, nemlig på Holmegården, hvor jeg underviser og træner mine heste til daglig. Derfor har jeg flere gange i løbet af ugen været ude på banerne og ride samt undervise. Både hestene og jeg elsker at komme udenfor! På Holmegården er der heldigvis både 2 udendørs dressurbaner og en dejlig stor springbane.

image002

At komme udenfor med hestene, og at have mulighed for eksempelvis at ride på den store springbane, giver mig lyst til i særlig grad at træne galoppen. Og derfor vil jeg i denne uge give jer mine tips til at træne galop og til at forbedre galoppen.

Ugens træningstip: Forbedring af galop

Af hestens 3 gangarter, er det traven, som bedst kan udvikles. Men det er også vigtigt at træne skridten og at forbedre galoppen i den daglige træning. Og dermed få mere og mere kvalitet i alle tre gangarter i løbet af hestens uddannelse.

I forhold til galop tænker jeg på at træne og forbedre: Rummeligheden, op ad bakke, aktive bagben og styrke – uden at gå på kompromis med hestens almindelige løsgørenhed i min grundridning.

At ride udendørs med god plads på banen er et rigtigt godt grundlag for at træne disse parametre. Hesten er ekstra glad og motiveret til at arbejde pga. den friske luft og den ekstra gode plads, og man har mulighed for at ride længere strækninger.

Her viser Lea og Jovi en flot galop med rummelighed og op ad bakke

Her viser Lea og Jovi en flot galop med rummelighed og op ad bakke

Rummelighed: Rummelighed i galop kan beskrives ved store, gennemsprungne galoptrin. At hver galopspring er velafviklet, og at hesten sætter af i bagbenene fremad, så den kommer hen over jorden i hvert galopspring istedet for at tage små, stive galopspring. Hesten skal have rummelighed i sin galop både i den samlede galop og i den friere galop.

Rummelighed træner jeg ved at bede hesten om afskub i bagbenene ved mange temposkift – at den sætter af fra jorden med bagbenene. Til mine elever beskriver jeg denne følelse, som “når man selv sætter af i vandkanten i svømmebasinnet”. Jeg bruger især mit sæde til at bede hesten om at omsætte afskubbet til længere og mere rummelige galoptrin. En stor bane giver mulighed for at ride længere linier uden skarpe vendinger, hvilket giver mig bedre mulighed for at træne afskub og rummelighed i galoppen.  

Op ad bakke: Op ad bakke i galoppen betyder, at hesten er inde og sidde på sine bagben og springer op i luften med forparten og forbenene ved hvert galopspring. At hesten galoperer op ad bakke vil sige, at den har vægten placeret på bagbenene og ikke på forparten. At den trækker bringen og forbenene op under sig, hvilket skaber et rigtig godt udtryk i galoppen.

Op ad bakke i galop træner jeg ved at placere hesten oppe og fremme i nakken. Jeg bruger mit sæde til at få hestens vægt væk fra forparten og hen på bagparten. Jeg forestiller mig, at hesten er en vægtstang med bagparten i den ene ende og forparten i den anden ende. Med sit sæde  “tipper” jeg hestens vægtstang til at have mere vægt på bagparten. Jeg driver med sæde og schenkel, så jeg får skabt energi i hestens bagben, mens jeg sørger for at holde hestens nakke oppe og fremme. Herved skabes en bedre op ad bakke galop.  

Her viser Lea og Jovi en galop, hvor Jovi er på forparten og uden op ad bakke

Her viser Lea og Jovi en galop, hvor Jovi er på forparten og uden op ad bakke

Aktive bagben: Aktive bagben kan forståes som bagben, der føles friske og lette, og som nemt bærer hesten og kan sætte af fra jorden. I en meget samlet galop har hesten tendens til at blive langsommere i takten og har svært ved at holde et spring med bagbenene, hvorved den bliver for lang tid i jorden med samlede bagben. I den meget samlede galop kræves høj styrke fra hesten for at kunne bevare de aktive bagben.

Aktive bagben træner jeg ved at aktivere hestens bagben med motiverende schenkler og måske lidt hjælp med pisken, som let touchere bagparten. Her er tempovekslinger også gode, idet det i et højere tempo er lettere at få energien og de aktive bagben, som jeg så forsøger at få med i den samlede galop.  

Styrke: For at hesten kan holde en galop af god kvalitet, også i den mere samlede galop, skal hesten have en god styrke i bagbenene. Jeg vælger nogle gange at træne decideret styrketræning i galop. Det er hårdt for hestens muskulatur, og jeg ønsker ikke at kompensere ved at bruge flere kræfter selv for at bibeholde hestens motivation i styrketræningen. Derfor rider jeg oftest styrketræning i galop på den store udendørs springbane, hvor der er plads og bedre humør hos hesten. Husk at træne det i korte intervaller med eksempelvis skridtpauser, så hesten ikke syrer til i musklerne.

Det er en fordel, at hesten har stærke lårmuskler, når vi træner afskub, rummelighed og op ad bakke i galop, da hesten netop bruger denne muskelgruppe meget i denne slags arbejde.

Jeg håber, at I kan bruge mine tips til at træne og forbedre galoppen i den daglige træning, så I får mere kvalitet i galopøvelserne

Med venlig hilsen

Line

©2018 Ridehesten Junior - en del af Wiegaarden Media

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account