Ugens træningstips fra Line!

Kære læsere

Har I været udenfor og træne galoppen i løbet af ugen? Hvis ja, så har I helt sikkert, udover en bedre galop, også oplevet, at hesten bliver gladere og friskere at ride på!?

Som nævnt i mine tidligere blogindlæg, ligger jeg i min træning stor vægt på, at hesten er glad og motiveret for at arbejde og for at lære. At den er frisk og sund både i kroppen og mentalt, hvilket også giver det bedste grundlag for at træne og uddanne hesten.

Ugens træningstip: Rid afvekslende

“Afveksling i træningen” er et vigtigt element for at opnå dette grundlag. At træne hesten i galop på en udendørs springbane modsat den almindelig dressurbane, er et godt eksempel på afvekslende træning.

Der er mange muligheder for at lave et afvekslende træningsprogram for dig og hesten – skift imellem at ride i ridehus, på dressurbane, på springbane, i skoven, tage til stævne mm. Disse forskelligheder giver bl.a. mulighed for at afveksle rideunderlaget, træningsintensiteten, træningstypen og oplevelserne.

Tarsan og jeg træner styrketræning på den store springbane

Tarsan og jeg træner styrketræning på den store springbane

I mit træningsprogram for den enkelte hest er jeg bevidst om, at træningen indeholder styrketræning, konditionstræning og træning af øvelser. Med de forskellige muligheder for at udføre træningen kan jeg på afvekslende vis træne netop hestens styrke, kondition og øvelser. Alle tre ting er nødvendige at træne for at kunne ride et flot program med udtryk og overskud.

Styrke og kondition træner jeg hovedsageligt i skoven og på den store springbane. Styrken træner jeg ved at ride samlende trav og galop i intervaller, og konditionen træner jeg ved at ride længere galopintervaller med tempo, så pulsen kommer op på hesten samt ved længere skridtture i friskt tempo. Både hesten og jeg keder os ved kun at ride på dressurbanen, og netop skoven og springbanen fungerer også bedre til at træne styrke og kondition pga. den større plads.

Holmegården ligger på den ene side ud til en dejlig skov og på den anden side ud til et industrikvarter, hvor jeg tager lange skridture.

De forskellige muligheder for at ride og træne gør også, at jeg får reddet på forskelligt og nogle gange hårdt underlag, hvilket styrker hestens sener og modvirker seneskader.

Her er endnu et billede fra træning på den store springbane

Her er endnu et billede fra træning på den store springbane

På en normal træningsuge for en trænet hest rider jeg 4 dage på dressurbanen, mindst 1 dag i skoven eller i industrikvarteret, og 1 dag træner jeg konditions- og styrketræning på springbanen. Og så er der den ugentlige fridag. Med de yngre heste rider jeg mindre, og en dag på dressurbanen kan blive skiftet ud med trav over bomme.

Jeg træner sjældent det samme flere dage i træk, men sørger for at ligge skov eller andet ind imellem trænigen på dressurbanen. Ligesom jeg aldrig ligger mig fast på et bestemt træningsprogram for den enkelte hest – det er vigtigt at lytte til hesten og mærke dens ben og krop igennem under den daglige striglen, og altid tilpasse træningen efter hesten på dagen.

Et afvekslende træningsprogram er godt for hestens holdbarhed og for at undgå af skader. Ensformig ridning belaster hesten samme sted, og for stor belastning samme sted kan ende ud i en skade. Det er vigtigt, at hesten har tid til at restituere efter træning. Ved afvekslende træning er det forskellige led og muskler, som bliver brugt hos hesten ved hver træningsession, og dermed har de forskellige led og muskler bedre mulighed for at restituere ved afvekslende ridning.

Tarsan og jeg hygger efter en fokuseret uge med stævneforberedelse og stævne

Tarsan og jeg hygger efter en fokuseret uge med stævneforberedelse og stævne

Tarsan og jeg var til landsstævne i weekenden og ride Grand Prix. Træningen i ugen op til var hovedsageligt fokuseret omkring øvelserne og med stor koncentration fra både Tarsan og jeg. Derfor får Tarsan i denne uge let arbejde, hvor han får lov til at være ukoncentreret og komme ud på ture i skoven.

Tarsan og jeg kvalificerede os til DM for seniorer ved landsstævnet! Vi er meget grønne i Grand Prix sammenhæng, men vi tror på ordsproget “øvelse gør mester”. Så vi vil gøre, hvad vi kan for at træne og få mere erfaring i Grand Prix sammen.

Tak fordi I læste med!

Line

©2018 Ridehesten Junior - en del af Wiegaarden Media

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account