Undgå stress og frygt hos din hest

Mange problemer hos heste skyldes ofte stress. Derfor skal man forstå, hvorfor hesten gør, som den gør i bestemte situationer. I værste fald kan man af uvidenhed komme til at gøre problemet værre

Det gælder om at kende sin hests grænser i forhold til stress. Har den været ude for noget ubehageligt, der gør, at den ikke kan tåle så mange påvirkninger af bestemte ting? Eller er den meget følsom overfor f.eks. lyde? Både i det daglige og til konkurrencer skal man selvfølgelig passe på ikke at presse hesten for meget med de ting, den er særlig følsom overfor.

Hvad bliver hesten stresset af?

Nogle af de ubehagelige ting, hesten har været udsat for, og som gør den stresset(bange og ukoncentreret), er ting, som den ikke kan leve sit hesteliv uden at vænne sig til igen. F.eks. kan et styrt på en glat vej give hesten et chok, så den bagefter stresser meget, hver gang, den skal ride langs med vejen eller krydse den. Men hvis man bliver nød til det for at komme i skoven, må hesten vænne sig til det igen. Det ville blive forfærdelig kedeligt for hesten, hvis den ellers aldrig så andet end ridebane.

Der er mange forskellige ting, som kan gøre hesten stresset. Det kan f.eks. være en operation, en trafikulykke, styrt på springbanen og angreb af en gal hest på folden eller en hund. Når hesten bliver transporteret fra et sted til et andet, kan den også blive forskrækket.

Hvis hesten kommer voldsomt til skade og får et sår eller bliver kvæstet, kan den gå i chok af stress og være påvirket af oplevelsen lang tid bagefter – måske resten af livet.

Stress kan give chok

Som beskrevet ovenfor kan en hest gå i chok, f.eks. hvis den bliver påkørt af en bil eller har et grimt styrt på en springbane. Når en hest bliver så stresset, at den går i chok, skal man reagere hurtigt. Derfor skal du vide, hvordan en hest ser ud, når den går i chok.

Hesten begynder at trække vejret meget langsomt og stønner måske også. Den ser dårlig ud, og på store dele af kroppen kan de begynde at få koldsved og fryse. Dens slimhinder( den fugtige inderside af næsen, øjnene og munden) bliver nu blege og blålige eller grålige i stedet for laksefarvede. Hvis din hest pludselig ser sådan ud, skal du straks tilkalde dyrlægen. Få hesten ind i en boks med masser af halm/spåner og læg et eller flere dækkener på den og rul uldbandager om benene. Sørg for, at der kommer frisk luft ind i stalden, og der ikke er noget støj omkring hesten. Prøv at være rolig og berolige hesten, så den ikke stresser endnu mere. Sådan en omgang tærer meget på hestens energi. Spørg derfor dyrlægen om, hvor meget foder og vand hesten skal have i begyndelsen. Du skal også have at vide, hvor meget træning hesten kan tåle til at starte med.

Måder at mindske stress

Det er ikke bare en bestemt ting – en dårlig oplevelse – hesten bliver udsat for, der kan give den stress. Dårlige oplevelser i dagligdagen kan også stresse den. F.eks. hvis andre heste på marken er efter hesten, eller nogen små børn gang efter gang råber højt i nærheden af den(heste kan høre meget bedre end os mennesker).
Hesten skal have ro, når den står i stalden. Det betyder også, at man skal sørge for at give den en fast daglig rytme, da heste er vane-dyr.

Det er svært helt at skåne hesten for stress, men du kan gøre nogle ting i dagligdagen, så din hest ikke bliver udsat for stress. Her er nogle råd.

  1. Giv dig god tid til at få din hest i form. For at hesten langsomt kan blive vænnet til hårdt arbejde, så skridt lange ture op og ned ad bakker. Pres den ikke til mere, end den har energi til. Ellers kan den få skader og komme til at tro, at hårdt arbejde gør ondt og er farligt.
  2. Luk din hest på fold sammen med andre heste, der er venlige og glade for dens selskab. Hvis den hele tiden bliver hakket på af en af de andre heste, så flyt den til en anden fold.
  3. Spil aldrig larmende musik i stalden. Heste kan bedst lidt blid klassisk musik.
  4. Bliv aldrig hidsig på din hest, hverken når du rider på den eller omgås den. Hvis du slår den eller råber ad den, gør det kun hesten ked af det og usikker på sig selv. Du får den til at reagere af frygt i stedet for af respekt.

©2018 Ridehesten Junior - en del af Wiegaarden Media

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account