Vidste du at….?

Jysk hest_ImageResizer

…..jyske heste er Danmarks ældste hesterace. De er næsten altid røde med lys man og hale og masser af lyst hovskæg, men kan også være brune eller sorte. De bliver mellem 155-163 cm i højden.
Jyske heste er virkelig udholdende og stærke nok til at bære en ridder med rustning. Senere trak jyske heste de tunge øl-vogne fra bryggerierne. De har også været brugt som arbejdsheste til skovarbejde. De store dyr har et venlig og blidt sind, og er derfor nemme at have med at gøre.

drikke vand_ImageResizer

….en hest består af 65% vand. Det vil sige at en hest på 550 kg indeholder ca. 350 liter vand! En hest skal drikke 30-35 ml vand pr. kilo kropsvægt i døgnet bare for at opretholde sin væskebalance. Hvis den arbejder og sveder meget, skal den drikke endnu mere. En hest, som lider af væskemangel, virker træt og ukoncentreret. Hvis en hest har meget væskemangel tørrer dens slimhinder ud i mund og øjne, og huden bliver uelastisk. Hvis man laver en hudfold på hestens skulder, skal den forsvinde på under ét sekund, når man giver slip, eller har hesten væskemangel.

termometer_ImageResizer

….den normale temperatur for en hest ligger på 37,5-38,6 grader. For føl kan den være op til 39 grader. På billedet kan du se en hest få taget temperatur. Smør lidt vaseline på termometeret og stik det ind i hestens endetarm, som på billedet. Vent 4 min. før du aflæser temperaturen. Hvis hesten lige har løbet er temperaturen højere end normalt, men den falder hurtigt igen. Hvis hesten er syg og dens temperatur stiger, skal dyrlægen tilkaldes.

©2018 Ridehesten Junior - en del af Wiegaarden Media

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account