Agern er giftige for heste

Efteråret sætter ind og farver skoven i gyldne nuancer. Når egetræet smider sine blade, vil det samtidig også smide sine frugter. Frugterne kaldes agern og kan være særdeles giftige, hvis de bliver spist af heste

Egetræets frugter, kaldet agern, modnes i september og oktober måned. Når træet smider sine blade smider det samtidig sine agern. Agern, men også egetræets blade, indeholder garvesyre, som er giftig for heste og kvæg. Når hesten optager agern eller store mængder blade sker der en frigørelse af garvesyre som i hestens organisme omsættes til et giftigt stof(pyrogallol). Giften kan give anledning til tarmblødninger og i værste tilfæde nyresvigt. Det er svært at angive præcis hvor mange kilo agern og egeblade en hest skal konsumere for at udløse en decideret forgiftning, da indholdet af garvesyre svinger meget i forhold til egetræets sort og alder samt agernets modenhed. Normalt undgår heste at spise agern, da de har en bitter smag, men hvis der er mangel på græs på folden kan hestene godt kaste sig over andre fødealternativer, ligesom nogle heste udviker smag for de bitre frugter.

Symptomer på forgiftning
En agernforgiftning vil vise sig som nedsat eller ophørt ædelyst hos hesten. Senere kan der komme tegn på kolik eer en decideret forstoppelse, som senere i forløbet kan vise sig som en blodig diarré og sågar som næseblod. Hesten kan også blive påvirket på sine bevægelser og kan eventuelt få en slingerende gang. I de værste tilfælde af forgiftning kan der opstå nyresvigt hos hesten.

Mulig forgiftning
Hvis man har mistanke om en forgiftning hos hesten skal man naturligvis straks tilkalde dyrlægen. Eller er det nødvendigt straks at fjerne hesten fra det sted, hvor der ligger agern. For at hjælpe hesten med afgiftning kan det være nødvendigt at indgive sterile væsker(saltvand) i blodbanen og give den antibiotika.

Forebyggelse
Hvis folden indeholder eller grænser op til mange egetræer kan det være en fordel at hegne træerne fra eller helt at fælde dem. Alternativt kan afgræsningen planlægges så dyrene fjernes fra folden før træerne sætter og smider deres frugt.

Læs meget mere om giftige planter i november-udgaven af magasinet Ridehesten fra 2015

©2018 Ridehesten Junior - en del af Wiegaarden Media

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account