Er kloge heste nemme?

fodervogn_ImageResizer

Et polsk studie peger på, at en klog hest ikke nødvendigvis er lettere at træne end mindre kloge heste, måske nærmere tværtimod.
Hestens evne til at lære sættes ofte i forbindelse med , hvor nem den er at uddanne og træne, men sådan hænger det ikke nødvendigvis sammen, for en klog eller intelligent hest, der hurtigt kan tilegne sig ny viden, er ikke nødvendigvis en underdanig følgesvend, der blindt accepterer menneskers signaler.

Forskere fra Universitetet i Lubin valgte at se nærmere på dette, ved at udsætte hele 120 ungheste( 40 fuldblod, 40 arabere og 20 angloarabere(20 hopper af hver race)), der skulle bruges til væddeløb, for to opgaver, for at afgøre, om deres evne til at lære at åbne låget på en foderkasse, kunne indikere, hvor nem hesten ville blive at træne i forbindelse med tilridningen.

Foderkasse og tilridning
Den tid hesten brugte på at lære at åbne foderkassen blev valgt som indikator for den enkelte hests indlæringsevne. Inden hesten blev stillet over for opgaven, så hver hest en kvinde lægge adskellige håndfulde havre ned i kassen og demonstrere, hvordan låget kunne åbnes. Herefter fik hesten 15 minutter til at åbne låget og få fat på foderet. Fuldførte hesten opgaven, blev låget lagt på plads og man observerede, om hesten kunne gentage successen. Forsøget blev også gentaget den efterfølgende dag.

I den efterfølgende periode skulle hestene rides til, og forskerne tog tid på, hvor lang tid hestene var om at fuldføre træningen til og med opsadlingen, samt hvor lang tid der gik, inden de accepterede rytter for første gang.
Læs mere om resultatet af undersøgelsen i marts-nummeret af magasinet Ridehesten fra 2015 

©2018 Ridehesten Junior - en del af Wiegaarden Media

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account